Akdeniz Üniversitesi

banner

Tenis Oyununu Kuralları

Sayı almak için yapılan vuruşların amacı çeşitlidir.

1)Topa öyle vurulmalıdır ki ,rakip oyuncu topa vurmadan top sahada iki kere sıçramalıdır.

2)Çok kuvvetli veya çok iyi yere vurarak ,topun hiç geri gelmemesini temin etmektir.

Bir sayının tamamlanması ya oyunculardan birinin topu karşılayamaması yada hata yapmasına kadar sürer.

Her puan servis atışıyla başlar ,topun düşmesi gereken yer .servis atılan yerin çaprazın da kalan servis karesidir.

Servis atışında top alaysa bu da iki durumda olur;ya top yanlış kareye düşmüştür yada fileye takılmıştır.Bu sefer ikinci servis atılır,aynı hatalar tekrarlanırsa çift hata yapılmış olur ve puan kaybedilir.

Birde servis vuruşlarında top filenin bandına değerek doğru servis karesine düşer ,bu durumda servis geçerli sayılmaz ve tekrarlanır.bu durumdaki servislere ‘LET’ denir.Servisi karşılayan oyuncu top yere bir kere değdikten sonra vurabilir.Bundan sonra topla bir kere yere değdikten veya havadayken temas edebilir.

Servis atışında,ilk servis  kortun sağından sol çapraza ,ikinci servis kortun solundan sağ çapraza atılır ve diğer puanlarda da bu sıraya göre devam edilir.aynı oyuncu oyun tamamlanıncaya kadar servis atışlarına devam eder.İkinci oyunda ise ,servisi düğer oyuncu,oyun tamamlanıncaya kadar atar.Bir sonraki oyunda ise servis gene birinci oyuna geçer.Böylece maç bitene kadar devam eder.Çiftlerde ise servis atan oyuncudan sonra ,sıra servis karşılayan takımdan birine ,ondan sonra ilk servisi atanın eşine geçer.İlk dörtlük bölümde servis sırası servis karşılayanın eşiyle bitmiş olur ve bu sıra set bitene kadar devam eder.İkinci setin ilk bölümünde sıra değişebilir.Herkes sırasını kullandıktan sonra o diziliş set sonuna kadar devam eder.


Puanlama Sistemi

Teniste sayılar 15,30,40 diye sayılır.Dört sayıyı ilk bitiren oyuncu oyunu almış olur.Ama diğer oyuncunun aldığı sayının da ikiden fazla olmaması gerekir.Eğer iki tarafın sayıları da üç-üç (40-40)olursa oyun oyunculardan veya çiftlerden birisinin iki sayı öne geçmesine kadar devam eder.İki tarafın üçer sayı kazanması durumunda berabere (deuce)denir.Beraberlik durumundan sonra ilk sayıyı alan avantaj kazanmış olur.Aynı oyuncu bir sonraki puanı da kazanırsa ,beraberlikten sonra gerekli olan iki sayıyla öne geçtiği için oyunu kazanmış olur.


Set Durumu

1)3 Setlik Maçlar:2 set kazanan taraf maçı kazanmış olur.Normal turnuvalar da uygulanır.

2)5 Setlik Maçlar:3 set kazanan taraf maçı kazanmış olur.Davis Kupa Maçları,Wimbledon Turnuvası gibi müsabakalarda kullanılır.

Altı oyuna ulaşan taraf ,rakip tarafla aralarında en az 2 oyun fark varsa seti kazanmışolur.Mesela 6-0.6-1gibi ama 6-5’te oyun bitmez çünkü aradaki fark 1 oyundur.Ya oyunculardan birinin 7-5 yaparak oyunu bitirmesi lazımdır veya diğer oyuncu 6-6 yaparak(tie break)uygulamasına hak kazanır.Bu hakta maçın sonuçlanmasını sağlar.

Tie-Break=Beraberliği Bozma

Tie Break’te de gene 6-6’lık durumlarda,taraflardan birinin 2 sayı farkla öne geçmesi lazımdır.Mesela 8-6, 12-10, 28-26 gibi.Oyun 6-6’lık duruma gelmeden 7-2, 7-4 gibi skorla da bitebilir.

Normal servis atma sırası hangi oyuncuda ise,ilk puan için servisi o atar ve ondan sonra da oyun ve setin oyunculardan birisi tarafından kazanılana kadar ,her oyuncu değişerek ikişer puan için servis atar.Her altı puanda bir oyuncular saha değiştirirler.

Çiftlerde ise,teklerdeki usul aynen kullanılır.

Saha Değiştirme

Her setin birinci,üçüncü,beşinci oyunlarında ve müteakip tek sayılı oyunlarında saha değişimi yapılır.Aynı zamanda her setin sonunda,toplam oyun sayısı tek ise saha değiştirilir.Setteki toplam oyun sayısı çift ise ,bir sonraki setin birinci oyunundan sonra saha değiştirilir.

Tenis Maçında Oyunu Devamlılığı ve Ara Vermeler

Bir tenis maçını devamlılığı,kesintisiz devam etmesi.bazı kuralların kesin uygulanmasıyla olur.

1)Birinci servis hata olduğu zaman.servis atan geçikme olmadan ikinci servisi atmalıdır.Bu arada servis atanın servis atmaya hazır olduğu anda,karşılayanın da hazır olması gerekir.

2)Saha değişiminde ise,son oyunun bitiminde topun oyundan çıkması ile bir sonraki oyuncunun başlaması için,topun servisle oyuna girmesi arasında 1,5 dakikalık bir dinlenme bölümü vardır.

3)İki puan arasında 30 saniyelik bir süre vardır.

4)Bir kaza veya katlık sebebiyle,oyuncunun oyuna devam edememesi durumunda,hakem bir defaya mahsus olmak üzere 3 dakikalık bir ara verebilir.

5)Bir oyuncunun kuvvet kazanmasına,nefeslenmesine veya fizik kondüsyonun düzelmesini sağlamak amacıyla oyunun ertelenmesi ara verilmesi veya oyuna müdahale edilmesi yasaktır.

6)Oyuncunun elinde olmayan sebeplerden dolayı,giyecekleri,ayakkabısı veya diğer eşyaları onun oyuna devamını engelliyorsa,böyle durumların düzeltilmesi için hakem tarafından oyuna ara verilir.

7)Erkeklerde üçüncü setten,kadınlarda ikinci setten sonra,oyunculardan her birinin 10 dakika dinlenme hakkı vardır.

8)Turnuva Tertip Komiteleri,önceden ilan etmek şartıyla ve 6 dakikadan uzun olmamak şartıyla,maçlardan önce oyuncuların ısınma sürelerini kararlaştırmaya yetkilidirler.

9)Ceza Puanlaması Sisteminin yürürlükte olduğu müsabakalarda hakemin bu sistemin hükümlerine göre karar vermesi zorunludur.

10)Oyunun devamına ilişkin prensip ve kurallara aykırı davranış halinde,ikazda bulunmak suretiyle kural dışı davranan oyuncuyu diskalifiye edebilir.

30 Saniye Kuralı

1)Puanın alınmasıyla topun oyundan çıktığı anda 90 saniyelik süre başlar.

2)60 saniye dolduğunda hakem ‘Zaman tamamdır.’diye oyuncuları ikaz eder.

3)Eğer oyuncular hala saha kenarında oturmaya devam ediyorlar ve sahadaki yerlerine doğru gitmek için herhangi bir harekette bulunmuyorlarsa hakem 15 saniye uyarısıyla oyuncuları ikaz eder.

4)Müteakip oyunun ilk puanı için top servisle,90 saniyelik sürenin geçmesine rağmen oyuna sokulmaz ise,o oyuncuya derhal ceza puanı verilir.

Kurallara Aykırı Hareketler

1)Oyunun devamlılığına engel olmak ve oyunu geciktirme,ısınma süresinin bitiminde,hakemin oyuna başlamasını hususundaki ikazına rağmen 30 saniye içerisinde oyuna başlamamak.bir puanın bitimiyle sonraki puanın başlaması için en fazla süre olan 30 saniye içinde oyuna başlamamak,saha değişimi sırasındaki en fazla süre olan 90 saniye içinde oyuna başlamamak.

2)Duyulacak şekilde küfür etmek,kötü söz söylemek.

3)Mühtescen ve ayıp hareketlerde bulunmak.

4)Kasti olarak topu saha dışına atmak.

5)Sözle saldırganlık yapmak.

6)Saha görevlilerine,rakibine ve diğer insanlara fiziksel olarak cisimle saldırıda bulunmak.

7)Sportmenliğe uygun olmayan hareketler yapmak.

8)Raketi atmak.

9)Kanunen yasaklanmış uyuşturucu ve diğer ilaçları kullanmak.

Sayfa Özeti: Oyun Kuralları

Anahtar Kelimeler: